Terugblik Mini-Masterclass: Kunstmatige Intelligentie en de Toekomst van Werk
Op 12 december 2022 ging Jonneke Bolhaar (sectorhoofd arbeid en kennis bij het Centraal Planbureau) in gesprek met prof. dr. Maarten Goos (Hoogleraar Economie & Instituties bij de Universiteit Utrecht en Instituut Gak).
Tijdens de Mini-Masterclass werd er dieper ingegaan op de invloed van Kunstmatige Intelligentie op de toekomst van werk. Maarten gaf uitleg over Kunstmatige Intelligentie en wat we er vandaag mee kunnen. Onderzoek toont aan dat Kunstmatige Intelligentie tot banenverlies leidt, maar ook tot de creatie van nieuwe banen. In sommige van deze nieuwe banen, zoals magazijnmedewerkers in distributiecentra of pakketbezorgers, wordt het werk in hoofdzaak gestuurd door algoritmes. Dit algoritmisch management van banen leidt tot een breuk van de traditionele arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers. En tot een toenemend gebruik van uitbestede contractvormen tussen bedrijven onderling, zoals onderaanneming en franchising. En tussen werkgevers en werknemers, zoals uitzendcontracten, zzp, of payrolling.
Via diverse slides nam Maarten de kijker mee en belichtte hij o.a. de economische gevolgen van Kunstmatige Intelligentie, de gevolgen voor werk en de gevolgen van Kunstmatige Intelligentie voor ongelijkheid. Door automatisering zijn er veel nieuwe banen gecreëerd, maar blijft de kwaliteit van deze banen achter. Algoritmisch werken in de grote warehouses van bijvoorbeeld Amazon levert een hoge werkdruk op bij het lager geschoolde personeel. In Nederland zien we dit bij de pakketbezorgers van o.a. PostNL, waarbij je het pakketje kan volgen tot aan je voordeur.
Veranderende relaties door Kunstmatige Intelligentie leiden niet alleen tot meer bedrijven en meer banen, maar mogelijk ook tot meer inkomensongelijkheid met superstars die bij de best betalende bedrijven komen te werken en achterblijvers waarvan de loongroei tegen kan vallen. Als we de voordelen van Kunstmatige Intelligentie kunnen maximaliseren en de nadelen kunnen minimaliseren dan kan Kunstmatige Intelligentie voor werkgevers en medewerkers in het voordeel werken.
De animo voor deze interessante Mini-Masterclass was goed en er kwamen via de chat diverse vragen binnen waarop Maarten en Jonneke direct verder op in konden gaan.
Presentatie en relevante artikelen
Tijdens de Mini-Masterclass werd een presentatie getoond en verwezen naar diverse artikelen. Via onderstaande links kunt u deze raadplegen:
- Presentatie: Presentatie door prof. dr. Maarten Goos (in pdf)
- Artikel: CPB Policy Brief - 2015-13 - Baanpolarisatie in Nederland (cpb.nl)
- Artikel: CPB Policy Brief - 2018-12 - Vertraagde loonontwikkeling in Nederland ontrafeld (cpb.nl)
- YouTube: Harvard University Press - Why Work Became So Bad for So Many
- Artikel: The impact of artificial intelligence on the future of workforces in the European Union and the United States of America
De volledige Mini-Masterclass is hier terug te zien.
Deze bijeenkomst werd technisch gefaciliteerd door MR. in opleidingen:
Terug naar overzicht